4 råd til ammeetablering

Hvad skal der egentlig til for at etablere en amning? Lidt sat på spidsen, skal man have en krop, der kan producere mælk og et barn, der aktivt kan fjerne mælk fra brystet.  

Og når det ikke er mere, der skal til, hvorfor er det så at så mange mødre støder på udfordringer i de første dage efter fødslen? 

1000 ukendte faktorer 

Når ammeetablering i virkeligheden er så svært, skyldes det alle de faktorer omkring amningen, som vi ikke altid kan kende til i forvejen. 

Det kan være en fødsel, der tager en uventet drejning og medvirker til afskillelse af mor og barn, det kan være et stramt tungebånd hos barnet eller spændinger i nakke- og kæbe-muskulaturen, der påvirker barnets sutteteknik og måske giver smerter og sår hos mor. Der kan også være faktorer omkring mor, der gør amningen sværere, som fx. sygdomme, der har indflydelse på produktionen af mælk eller anatomiske udfordringer, såsom manglende kirtelvæv, der kan betyde at det kan være svært at opnå en fuld produktion. I begge tilfælde, er det vigtigt at understrege at amning for langt, langt de fleste mødre er muligt, med viden og støtte! 

Der er altså, med andre ord, et stort samlet billede at forholde sig til og det kan være svært - for ikke at sige enormt stressende - at skulle forholde sig til, mens barnet endnu ligger i maven. 

En enkel start   

Når jeg forbereder mødre der gerne vil amme, forsøger jeg derfor at skrælle alle “måske’erne” af og fokusere på hvad vi ved - for vi ved faktisk rigtig meget om hvad der er særligt vigtigt at have fokus på, når det kommer til ammeetablering. 

De 4 ammeråd tager netop udgangspunkt i hvad der allervigtigst for ammeetableringen og de er efterprøvede rundt om i landet, på flere sygehuse, hvor efterfølgende evalueringer viste at: 

Blandt de kvinder, som følger vejledningen, bliver langt færre genindlagt med gulsot, dehydrering eller vægttab sammenlignet med kvinder, som gør som normalt og følger fødestedernes mere detaljerede vejledninger. Og markant flere kvinder, som har fulgt de fire råd, ammer stadig efter et halvt år.

De 4 ammeråd 

Selvom ordlyden varierer lidt rundt omkring, er humlen den samme:  

1) Mor og barn bør være hud mod hud direkte efter fødslen, så meget som muligt i de første dage, da hud mod hud er med til at fremme amningen  

2) Behagelige ammestillinger er vigtige, fordi mor ofte sidder i samme stilling i mange timer. Laid back amning er aflastende for mor og hjælper barnet med at få dybt fat om brystet. 

3) Hyppig amning døgnet rundt er både fordelagtigt for barnet, der skal omstille sig til livet udenfor maven og for mor, der skal stimulere sin produktion 

4) Amning er en holdsport og støtte fra partner og nærmeste omgivelser er essentielt for at komme godt fra start!  

IMG_8842.PNG

Selvom amning er naturligt, skal det stadig læres og som alt muligt andet, kræver det af de allerfleste mødre, øvelse, øvelse og mere øvelse <3 Måske de 4 ammeråd kan hjælpe dig med at afmystificere ammeetableringen lidt?

Gem billedet på din telefon eller print det ud og hæng det på køleren. 

Og husk! Hvis du støder på en udfordring og pludselig befinder dig et sted hvor det er svært at komme videre, er det altid muligt at få hjælp! 

 

IMG_8854.PNG
Elisa Luna Pristed