Fun facts om amning

IMG_9016.PNG

Da jeg sad og læste op til min IBCLC-certificering, var jeg igennem nogle seriøst store og tunge bøger om amning.

Certificeringen er ret bred, forstået på den måde at vi skal vide noget om både anatomien bag amningen, hormoner, reflekser, kvindens fysiologi, normale og komplekse situationer forbundet med amning, syge spædbørn, syge mødre, komponenterne i modermælk og meget meget meget mere.. 

Undervejs mens jeg læste (og det her kan min mand sikkert levende huske) måtte jeg stoppe op igen og igen for at skrive det ned jeg lige havde læst i min notesbog, fordi det bare var HELT vildt sejt. Min mand kan huske det, fordi ALLE facts, selvfølgelig blev delt med ham. Jeg er ret sikker på, at han snart ved ligså meget om amning, som mig.

Amning, kvindekroppen og sammenspillet mellem mor og barn er SÅ fedt.  

Læs med her og døm selv - er kvinder ikke bare bad ass ? 

10 ting du ikke vidste om amning

1. En voksen kvindes bryst, vejer i gennemsnit mellem 150 og 200 gram - vægten fordobles når kvinden ammer, og mellem 6-9 måneder efter ammestart, bliver brystet igen en smule mindre.

2. Hos en kvinde der ammer, er den gennemsnitlige diameter af areola (det mørke område på brystet) 6,4 centimeter og størrelsen på areola vokser betydeligt i dagene efter fødslen - især på 3. dagen. Den gennemsnitlige længde på en ammenede mors stimulerede brystvorte, er 0,7 centimeter.

3. Bryster er ikke tvillinger, men søstre og det venstre bryst er oftest lidt større end det højre. Størrelsen på brysterne har ingen betydning i forhold til hvor meget mælk der produceres.

4. Det er derimod oftest højre bryst der producerer mest, hvis der er forskel. Dette skyldes sandsynligvis at der er øget blodflow til højre bryst. Ikke desto mindre viser studier at et flertal af ammende kvinder foretrækker at amme fra venstre bryst. At det ene bryst producerer mere end det andet, har ikke betydning hvis man kigger på barnets samlede indtag over 24 timer.

5. Mælkens sammensætning ændres afhængigt af barnets køn. Der er 25 % flere kalorier i mælken til drengebørn.

6. Omkring 10 % af indeholdet i mors mælk, bruges til vækst og energi - resten er vand, som er nødvendigt for at baby hele tiden er tilpas hydreret.

7. Baby spiser kun omkring 67 % af den tilgængelige mælk i brystet, pr. måltid.

8. Studier har vist at amning reducerer risikoen for mave/tarm-problemer, luftvejsinfektioner, mellemørebetændelse, bronkiolitis og vuggedød. Studier viser desuden at risikoen for at udvikle astma, falder med 4 % pr. måned barnet fuldammes samt at amning er en beskyttende faktor ved fx urinvejsinfektioner (især piger), børnecancer, sclerose, diabetes og cøliaki. Ved fx mellemørebetændelse viser studier,  at 4 måneders fuldamning giver cirka 3 års beskyttelse, i gennemsnit.

9. Montgomery-kirtlerne (små dutter på areola) afgiver en svag duft, så baby kan finde brystet - studier viser endda at baby bedre kan finde brystvorten hvis brystet er uvasket, end hvis mor har vasket brystet af.

10. Menneskemælk er den sødeste mælk blandt alle pattedyr, fordi det indeholder så meget laktose (cirka 7 %). Til sammenligning indeholder komælk cirka 4,7 % laktose og bjørnemælk 0,5 % laktose. 

IMG_8854.PNG
Elisa Luna Pristed